ترویج فرهنگ ازدواج و فرزندآوری، راه‌کار تازه چین برای مقابله با بحران جمعیتی

پروژه‌های آزمایشی چین بر ترویج ازدواج، تشویق والدین به سهیم شدن در مسئولیت‌های فرزندپروری، کاستن از هزینه‌های مراسم ازدواج و محدود کردن آداب و رسوم منسوخ متمرکز است

با کوچکتر شدن بُعد خانواده در چین، این کشور با پیری جمعیت روبروست - AFP

چین برای ترویج فرهنگ ازدواج و فرزندآوری در «عصر جدید»، پروژه‌های آزمایشی در بیش از ۲۰ شهر به راه می‌اندازد. انجمن تنظیم خانواده چین یکشنبه، ۱۴ مه (۲۴ اردیبهشت)، در آستانه روز جهانی خانواده، از تصمیم اخیر دولت چین خبر داد.

این پروژه‌ها‌ بر ترویج ازدواج، فرزندآوری در سنین مناسب، تشویق والدین به سهیم شدن در مسئولیت‌های فرزندپروری، کاستن از هزینه‌های بالای مراسم ازدواج و محدود کردن آداب و رسوم منسوخ تمرکز دارد.

به گزارش گلوبال تایمز، انجمن تنظیم خانواده چین، نهاد اجرایی سیاست‌های دولت در زمینه جمعیت و باروری، قرار است این پروژه‌ها را شهرهای مختلف، از جمله گوانگژو و هاندان در ایالت هبی، به اجرا درآورد. سال گذشته هم این پروژه‌ها در چندین شهر، از جمله پکن، پایتخت چین، راه‌اندازی شده بود.

چین در چند سال گذشته اقداماتی برای بهبود محیط اجتماعی برای ازدواج و فرزندآوری انجام داده است. از جمله در ۲۰۲۲، انجمن تنظیم خانواده چین یک پروژه آزمایشی در خصوص فرهنگ جدید ازدواج و سازوکار فرزندآوری در پکن راه‌اندازی کرد. فوریه گذشته، چین از سند خط‌مشی اساسی خود برای سال جاری میلادی رونمایی کرد و متعهد شد که تدابیر ویژه‌ای برای رفع مشکلاتی از قبیل هزینه‌های بالای مراسم ازدواج و تشریفات دست‌وپاگیر آن اتخاذ کند. این تدبیرها بخشی از اقدامات دولت برای تقویت معیارهای فرهنگی و اخلاقی اجتماعات سنتی و پیرامونی محسوب می‌شود.

پیش‌تر، مقام‌های استان سیچوان در جنوب غربی چین محدودیتی را برداشتند که به موجب آن، زنان مجرد نمی‌توانستند تولد فرزند خود را ثبت کنند. 

چین از ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۵ سیاست تک‌فرزندی در پیش گرفته بود که عملا موجب کاهش جمعیت کشور شد و چندی پیش هند را به پرجمعیت‌ترین کشور جهان تبدیل کرد. در پی آن، چین رویه‌ای متفاوت برای کنترل موالید در پیش گرفت و از ۲۰۱۶ به زوج‌ها اجازه داد بتوانند دو فرزند داشته باشند. در ادامه چرخش چین در سیاست‌ جمعیتی، دولت در ۲۰۲۱ داشتن سه فرزند را برای زوج‌ها مجاز اعلام کرد.

اما این تغییر رویکرد دولت، به دلیل نگرانی زوج‌ها از بالا بودن هزینه‌های زندگی، مسکن و به‌ویژه مشکلات مرتبط با بزرگ کردن فرزندان، به کاهش پرهیز آنان از فرزندآوری نینجامید.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پکن، پایتخت چین و از بزرگ‌ترین شهرهای جهان، سال گذشته برای نخستین بار پس از ۱۹ سال، شاهد کاهش جمعیت خود بود.

از سوی دیگر، بخش چشمگیری از جوانان به دلیل بالا بودن هزینه مراسم ازدواج و آداب و رسوم دست‌وپاگیر، عملا ترجیح می‌دهند تن به ازدواج ندهند. از همین رو،  روند کاهش جمعیت در چین ادامه یافته است.

نرخ موالید و ازدواج در چین از ۲۰۱۷ روند کاهشی داشته است، اما دولت این کشور نخستین بار اوت گذشته نگرانی خود را از کاهش جمعیت در شش دهه اخیر و سرعت گرفتن پیری جمعیت ابراز کرد.

برای جبران این مشکل، مشاوران سیاست‌گذاری جمعیتی دولت توصیه کرده‌اند که افزون بر خدمات مرتبط با باروری، زنان مجرد باید به درمان‌های مختلف ناباروری، از جمله «انجماد تخمک» و «لقاح مصنوعی» دسترسی داشته باشند.

این پروژه‌ها در حالی به اجرا درمی‌آید که دولت برای خانواده‌ها تسهیلات مختلفی، از جمله مشوق‌های مالیاتی، یارانه مسکن و یارانه و آموزش رایگان برای فرزند سوم، در نظر گرفته است. 

بیشتر از شیوه زندگی